Start localizare GPS...

Va rugam sa asteptati cateva momente, tot procesul nu este foarte rapid.

Incercam sa imbunatatim periodic aplicatia deoarece se ingreuneaza foarte tare procedura. Va multumim pentru atentia acordata.

Pentru ca telefonul mobil a devenit un accesoriu indispensabil in viata oamenilor moderni, pierderea acestuia devine o foarte mare problema. Din fericire, telefoanele mobile moderne sunt echipate cu receptor GPS si pot fi localizate extrem de usor, indiferent ca folosesc un sistem de operare iOS, Android sau chiar Windows Phone. Inainte de aparitia GPS-ului, pentru localizarea telefonului mobil exista o singura metoda disponibila, anume triangularea semnalului prin tehnici folosite de autoritati sau agentii guvernamentale.

Ce este si cum functioneaza GPS-ul

Global Positioning System, prescurtat GPS, este un sistem de navigatie global prin satelit, menit sa furnizeze date de localizare 3D pentru receptoarele GPS de pe Pamant, de la reteaua de peste 24 de sateliti de pe orbita. Satelitii au fost initial folositi pentru aplicatii militare, insa din anii ’80, au putut fi folositi si de catre civili. La momentul actual, GPS este disponibil tuturor si este gratuit, modul de functionare fiind foatre simplu. Satelitii care inconjoara planeta trimit informatii pe Pamant, receptoarele GPS primind informatii si calculand locatia exacta a dispozitivului urmarit, comparand momentul in care semnalul a fost transmis prin satelit, cu momentul in care receptorul primeste acel semnal. Folosind aceasta diferenta de la mai multi sateliti, receptorul GPS poate determina pozitia receptorului cu un grad de precizie inalt, afisand-o pe harta.

Receptoarele GPS sunt foarte precize, determinand pozitia dispozitivului cu o eroare de zece metri sau chiar mai putin, aceasta fiind influentata de mai multi factori, iar unul dintre ei fiind starea vremii.

Cum poate fi folosit GPS-ul pentru localizarea unui telefon mobil

Majoritatea telefoanelor mobile smart sunt echipate cu receptoare GPS. Pentru ca cele mai multe smartphone-uri isi cunosc locatia in orice moment al zilei, sarcina de urmarire a telefonului mobil este aproape complet efectuata. Aplicatiile de localizare trebuie doar sa comunice aceasta pozitie prin Wi-Fi, SMS sau prin conexiuni de date. Spre exemplu, telefoanele iPhone, printre cele mai populare de pe piata la momentul actual, pot fi localizate rapid si simplu gratie sistemului GPS, prin aplicatia Find my iPhone, pusa la dispozitia utilizatorilor de catre Apple in App Store. Localizarea unui telefon pierdut implica un minim de efort, presupunand introducerea intr-un browser a ID-ului Apple si parolei. Pozitia telefonului va fi imediat afisata pe harta, iar daca telefonul a fost inchis, va aparea ultima locatie a acestuia.

Un telefon cu sistemul de operare Android poate fi localizat cu ajutorul serviciului Android Device Manager, in cazul in care utilizatorul are un cont Google. Va fi necesara conectarea de pe un PC la contul Google, deschiderea Android Device Manager, iar pe harta va fi localizat telefonul.

Nu in ultimul rand, localizarea unui telefon smart cu sistem de operare Windows poate fi localizat daca in prealabil a fost asociat cu un cont Microsoft. Optiunea Find My Phone va localiza pe harta ultima pozitie a smartphone-ului.

Cele mai frecvent utilizate programe de localizare a telefonului prin GPS

Pentru telefoanele cu sistem de operare iOS, aplicatia Find My Phone s-a dovedit, de-a lungul timpului a fi foarte eficienta pentru localizarea dispozitivului pierdut, pentru a proteja datele. Aceasta aplicatie are si o functie suplimentara, Lost Mode, care permite blocarea telefonului folosind o parola, afisand mesajul personalizat direct pe ecran. Totodata, acest program va ajuta utilizatorul sa vada istoricul locurilor in care a ajuns telefonul, direct in aplicatie.

Alte aplicatii eficiente pentru localizarea telefoanelor cu GPS care functioneaza pe baza sistemului de operare iOS sunt Gadget Track si Fone Home care transmit locatia telefonului in timp real si permit activarea unei alarme care sa simplifice gasirea lui. Pentru telefoanele cu GPS si sistem de operare Android, exista programul Android Device Manager care poate fi folosit gratuit cu contul Google si permite localizarea telefonului sau tabletei pe harta. Aplicatia Where’s my Droid este prima aplicatie pentru localizarea telefoanelor pierdute sau furate cu sistem de operare Android.

In cazul telefoanelor cu sistem de operare Windows, aplicatia Find My Phone mai sus mentionata este principala si cea mai importanta optiune pe care o au utilizatorii in vederea gasirii dispozitivului.

Situatii neprevazute privind localizarea telefonului prin GPS

Dupa localizarea telefonului cu ajutorul aplicatiilor de urmarire prin GPS este indicat ca oamenii sa anunte autoritatile, astfel incat sa inceapa sa fie demarate procedurile pentru recuperarea telefonului. In cazul in care telefonul este localizat in apropiere, spre exemplu in locuinta sau in masina si nu a fost pierdut, cu siguranta nu este recomandata raportarea furtului la politie.

Sunt si situatii in care telefonul nu mai poate fi localizat, chiar daca are sistem GPS. Spre exemplu, atunci cand semnalul GPS dispare sau conexiunea la Internet este intrerupta, in cazul in care bateria se descarca, telefonul se inchide, atunci operatiunea de gasire a telefonului prin GPS este mult ingreunata.

Una din cele mai simple metode de localizare a telefonului ramane, totusi, folosirea serviciului Google Latitude. Chiar si atunci cand telefonul este furat, Google Lattitude poate fi folosit de pe orice dispozitiv, fie tableta, telefon sau PC pentru a vedea exact traseul pe care l-a parcurs telefonul. Un alt lucru important de avut in vedere este faptul ca aceasta metoda functioneaza atata timp cat cel care a intrat in posesia telefonului nu sterge cookie-urile si istoricul de navigare din browser sau nu reseteaza complet telefonul.

In concluzie, gasirea telefonului mobil pierdut sau furat nu mai este o provocare atat de mare pentru proprietari. Cei care au obiceiul de a-si pierde adesea telefonul, de a-l rataci prin masina, de a-l uita pe tejgheaua magazinului de unde isi fac cumparaturi sau de a-l scapa pur si simplu din buzunar, trebuie sa ia in calcul instalarea unor programe care sa ofere acestora optiunea de a-l localiza mai rapid si mai simplu, prin sistemul GPS. Gratie noilor dezvoltari tehnologice din ultimii ani, acum este mult mai simpla localizarea telefoanelor cu ajutorul GPS-ului, precum si cu ajutorul codului IMEI.